14. септембар, Извештаји и наређења Врховне команде

431

Офанзива српске војске на Солунском фронту

Други период

Заузеће Кајмакчалана, Старковог гроба и Совичких положаја

14. септембар

У току овога дана Врховна команда примила је ове важније извештаје:

Од команданта I. армије

ОБр. 1420 у 5.45 часова

Ноћ 13./14. септембра. – На фронту армије обострано пушкарање местимично артилериска ватра без значајних последица.

ОБр. 1433 у 14.40 часова

„Трупе I. армије избиле су на Малка Ниџе. Код Горничева нађена 4 топа, 4 предњака и 8 кара. По извештају из Дунавске дивизије непријатељска колона спрема са крајње косе западно од Горничева напад. Наређено је све што треба за одбијање евентуалног контра напада. Командант Коњичке дивизије депешом ОБр. 1550 од данас 11.30 час. јавља: Да су наши предњи делови у покрету од Екшиса ка Орехову задржани пешадиском и артилериском ватром, да се са Французима одржава веза код Ајтоса, да је напад Коњичке дивизије требало да помогне једна француска батерија 105 мм. али она то није учинила, јер се налазила на 5 километара јужно од коте 578 и да Французи имају за данас задатак да заузму села на јужним падинама Мале реке и ту да чекају док Руси не избију на косу северно од села Невске. Неопходно је потребно, да се Французи крену енергично напред, како би се постигнути успех ове армије снажним гоњењем што већма искористио“.

ОБр. 1454 у 22 часа

„14. овог месеца напад продужен у 5 часова јутра. У подне непријатељ почео у највећем нереду да одступа са гребена Малка Ниџе а одмах потом Моравска и Вардарска дивизија избијају на главни гребен, и продужују гоњење. Коњичка дивизија од 17 часова имала јаку борбу пред гребеном Мале реке. У то доба потискује непријатеља и изилази на гребен. У 19 час. делови Моравске дивизије су на простору Горничево – Крушоград. Пукови Вардарске дивизије 4 – 5 км. западно од гребена Малка Ниџе и у покрету. Одред пуковника Васића на М. реци а коњички пук у гоњењу ка Невољани. До сада познати добитци: око 40 заробљеника са 1 официром, 17 пољских топова, 2 хаубице са затварачима и нишанским справама око 40 предњака и кара, доста пионирског и телефонског материјала, пушака, ножева, артилер. муниције итд. У људима наши губитци осредњи, бугарски врло велики. По исказу заробљеника пред фронтом били: 30., 23., 10. и 51. пешад. пук, 7. и 10. коњички, јако су страдали од наше артилерије. Главни положај Малка Ниџе састоји се из великог броја греда и ћувика, који су делом добро утврђени и препрекама ојачани. У моменту изласка наших на гребен примећен непријатељски пук у сусрету нашима, али захваћен нередом одступајућих делова повукао се и сам у нереду. Сутра продужујем гоњење. Потребно је, да левокрилна савезничка армија убрза своје покрете“.

Од команданта II. армије

ОБр. 1950 у 6.10 часова

Стање код ове армије у току ноћи 13./14. септембра:
„Код Тимочке дивизије синоћ око 22 часа непријатељски делови са јужне падине Кожуха предузели су напад против ћувика Трстеничке косе. Нашом јаком пешадиском, митраљеском и артилериском ватром непријатељ је одбијен и враћен у своје ровове. Код Шумадиске дивизије пушкарање с времена на време са обе стране иначе ничег новог“.

ОБр. 1951 у 7.40 часова

„Пошто је напад на Голом Билу укочен због унакрсне артилериске ватре са Ветерника, Голог Била и Преслапа, то ће командант Шумадиске дивизије данас покушати напад на Ветерник“.

ОБр. 1959

Стање код ове армије у подне:
„До 12.30 час. трајала је интензивна припрема напада артилер. ватром, после које се наша пешадија кренула за напад на Камени Зуб на центру Ветерника. На осталим деловима фронта стање непромењено“.

ОБр. 1956 у 11.10 часова

„У току јучерашњег дана 13. ов. мес. и ноћи 13./14. губитци су код Шумадиске дивизије: погинули: рез. пешад. капетан I кл. Милосав Ф. Терзић, 3 подофицира, 4 каплара и 12 редова; рањено: 5 подофицира, 6 каплара и 44 редова; контузовано: рез. пешад. ппоруч. Милутин В. Божовић (остао у строју), 2 подофицира, 1 каплар и 11 редова. Од непријатељског материјала заплењено је на Голом Билу 1 митраљез без штита и постоља, 4 резервне митраљеске цеви, 2 митр. штита, 25 маузерових пушака, доста муниције и великих штитова за пешаке“.

ОБр. ….. депешом од 18.10 часова

„Стање код ове армије у 15 часова: Код Тимочке дивизије артилериска ватра на левом крилу. Код Шумадиске дивизије: деснокрилни батаљон, који напада Голо Било са источне стране покушавао је више пута, да се крене напред, али је редовно био заустављен непријатељском артилериском ватром са Ветерника, Голог Била и Преслапа. Сада поново врши покушај да се приближи Голом Билу. Левокрилни батаљон који напада ову тачку доспео је понова до мреже од жица, где је дочекан јаком пешадиском, митраљеском ватром и бомбама, па како сад слабије трпи од непријатељске артилер. ватре са Ветерника, то ће покушати да даље наступа. Наше трупе, које нападају Камени ћувик на центру Ветерника, после најинтензивније припреме артилериском ватром помакле су се својим левим крилом за нешто у напред и обухватиле тај Камени ћувик и сад врше припреме за даље наступање“.

ОБр. 1970 у 22.25 часова

Стање код ове армије у 18 часова:
„Код Тимочке дивизије: наша артилерија тукла непријатељски положај код с. Тушина и источну и јужну падину и врх Кожуха а нарочито непријатељска утврђења код с. Зборског и на падинама Преслапа, где је требало одстранити ватру непријатељске артилерије против десног крила Шумадиске дивизије. Сем тога било је и слабијег пушкарања. Код Шумадиске дивизије: деснокрилни батаљон, који напада Голо Било тучен је артилериском ватром са Ветерника, Голог Била и Преслапа, па зато је продужио својим левокрилним четама подилажење. Код левокрилног батаљона, који је дошао данас по подне до препреке од жица на Голом Билу, стање непромењено. На Ветернику су вршена т