14. септембар, Извештаји и наређења Врховне команде

567

Офанзива српске војске на Солунском фронту

Други период

Заузеће Кајмакчалана, Старковог гроба и Совичких положаја

14. септембар

У току овога дана Врховна команда примила је ове важније извештаје:

Од команданта I. армије

ОБр. 1420 у 5.45 часова

Ноћ 13./14. септембра. – На фронту армије обострано пушкарање местимично артилериска ватра без значајних последица.

ОБр. 1433 у 14.40 часова

„Трупе I. армије избиле су на Малка Ниџе. Код Горничева нађена 4 топа, 4 предњака и 8 кара. По извештају из Дунавске дивизије непријатељска колона спрема са крајње косе западно од Горничева напад. Наређено је све што треба за одбијање евентуалног контра напада. Командант Коњичке дивизије депешом ОБр. 1550 од данас 11.30 час. јавља: Да су наши предњи делови у покрету од Екшиса ка Орехову задржани пешадиском и артилериском ватром, да се са Французима одржава веза код Ајтоса, да је напад Коњичке дивизије требало да помогне једна француска батерија 105 мм. али она то није учинила, јер се налазила на 5 километара јужно од коте 578 и да Французи имају за данас задатак да заузму села на јужним падинама Мале реке и ту да чекају док Руси не избију на косу северно од села Невске. Неопходно је потребно, да се Французи крену енергично напред, како би се постигнути успех ове армије снажним гоњењем што већма искористио“.

ОБр. 1454 у 22 часа

„14. овог месеца напад продужен у 5 часова јутра. У подне непријатељ почео у највећем нереду да одступа са гребена Малка Ниџе а одмах потом Моравска и Вардарска дивизија избијају на главни гребен, и продужују гоњење. Коњичка дивизија од 17 часова имала јаку борбу пред гребеном Мале реке. У то доба потискује непријатеља и изилази на гребен. У 19 час. делови Моравске дивизије су на простору Горничево – Крушоград. Пукови Вардарске дивизије 4 – 5 км. западно од гребена Малка Ниџе и у покрету. Одред пуковника Васића на М. реци а коњички пук у гоњењу ка Невољани. До сада познати добитци: око 40 заробљеника са 1 официром, 17 пољских топова, 2 хаубице са затварачима и нишанским справама око 40 предњака и кара, доста пионирског и телефонског материјала, пушака, ножева, артилер. муниције итд. У људима наши губитци осредњи, бугарски врло велики. По исказу заробљеника пред фронтом били: 30., 23., 10. и 51. пешад. пук, 7. и 10. коњички, јако су страдали од наше артилерије. Главни положај Малка Ниџе састоји се из великог броја греда и ћувика, који су делом добро утврђени и препрекама ојачани. У моменту изласка наших на гребен примећен непријатељски пук у сусрету нашима, али захваћен нередом одступајућих делова повукао се и сам у нереду. Сутра продужујем гоњење. Потребно је, да левокрилна савезничка армија убрза своје покрете“.

Од команданта II. армије

ОБр. 1950 у 6.10 часова

Стање код ове армије у току ноћи 13./14. септембра:
„Код Тимочке дивизије синоћ око 22 часа непријатељски делови са јужне падине Кожуха предузели су напад против ћувика Трстеничке косе. Нашом јаком пешадиском, митраљеском и артилериском ватром непријатељ је одбијен и враћен у своје ровове. Код Шумадиске дивизије пушкарање с времена на време са обе стране иначе ничег новог“.

ОБр. 1951 у 7.40 часова

„Пошто је напад на Голом Билу укочен због унакрсне артилериске ватре са Ветерника, Голог Била и Преслапа, то ће командант Шумадиске дивизије данас покушати напад на Ветерник“.

ОБр. 1959

Стање код ове армије у подне:
„До 12.30 час. трајала је интензивна припрема напада артилер. ватром, после које се наша пешадија кренула за напад на Камени Зуб на центру Ветерника. На осталим деловима фронта стање непромењено“.

ОБр. 1956 у 11.10 часова

„У току јучерашњег дана 13. ов. мес. и ноћи 13./14. губитци су код Шумадиске дивизије: погинули: рез. пешад. капетан I кл. Милосав Ф. Терзић, 3 подофицира, 4 каплара и 12 редова; рањено: 5 подофицира, 6 каплара и 44 редова; контузовано: рез. пешад. ппоруч. Милутин В. Божовић (остао у строју), 2 подофицира, 1 каплар и 11 редова. Од непријатељског материјала заплењено је на Голом Билу 1 митраљез без штита и постоља, 4 резервне митраљеске цеви, 2 митр. штита, 25 маузерових пушака, доста муниције и великих штитова за пешаке“.

ОБр. ….. депешом од 18.10 часова

„Стање код ове армије у 15 часова: Код Тимочке дивизије артилериска ватра на левом крилу. Код Шумадиске дивизије: деснокрилни батаљон, који напада Голо Било са источне стране покушавао је више пута, да се крене напред, али је редовно био заустављен непријатељском артилериском ватром са Ветерника, Голог Била и Преслапа. Сада поново врши покушај да се приближи Голом Билу. Левокрилни батаљон који напада ову тачку доспео је понова до мреже од жица, где је дочекан јаком пешадиском, митраљеском ватром и бомбама, па како сад слабије трпи од непријатељске артилер. ватре са Ветерника, то ће покушати да даље наступа. Наше трупе, које нападају Камени ћувик на центру Ветерника, после најинтензивније припреме артилериском ватром помакле су се својим левим крилом за нешто у напред и обухватиле тај Камени ћувик и сад врше припреме за даље наступање“.

ОБр. 1970 у 22.25 часова

Стање код ове армије у 18 часова:
„Код Тимочке дивизије: наша артилерија тукла непријатељски положај код с. Тушина и источну и јужну падину и врх Кожуха а нарочито непријатељска утврђења код с. Зборског и на падинама Преслапа, где је требало одстранити ватру непријатељске артилерије против десног крила Шумадиске дивизије. Сем тога било је и слабијег пушкарања. Код Шумадиске дивизије: деснокрилни батаљон, који напада Голо Било тучен је артилериском ватром са Ветерника, Голог Била и Преслапа, па зато је продужио својим левокрилним четама подилажење. Код левокрилног батаљона, који је дошао данас по подне до препреке од жица на Голом Билу, стање непромењено. На Ветернику су вршена три напада у 15.30, 15.45 и 16.35 часова, али су увек били заустављени непријатељском снажном пешад. ватром и бомбама. Поред тога непријатељска артилерија са Голог Била у сва три напада врло јаком ватром је обасипала нашу пешадију. Борба се још води. Од Катунца и Пожарног положаја вршен снажан притисак на непријатеља“.

Од команданта III. армије

ОБр. 2311 у 7.35 часова

У току ноћи 13./14. септембра било је пешадиске и артилер. ватре. Левокрилна колона Дринске дивизије одбила је слаб непријатељски напад ка Попадији Бачија. Деловн Дунавске дивизије заузели су Зелени ћувик испред Шумовите косе.
У 1.30 часова јавља:
Од 5 часова јутра 14. ов. мес. трупе ове армије нападају непријатеља. Напад се развија нормално.

ОБр. 2330 у 19.40 часова

„Стање у 16 часова: Нападне колоне Дринске дивизије подилазе препрекама од жица на Кајмакчалану. Дунавска дивизија после упорне борбе успела је да до 14 часова избије на линију к. 1500 гребен Малка Ниџе јужно и југозападно од највишег врха. Непријатељ се налази пред овом дивизијом на целој линији у повлачењу, његови заштитнички делови у ово време задржали су се на линији: Забрданска коса – Воштаран – Највиши врх – Малка Ниџе (са огранком на запад) северна падина к. 1500. Дунавска дивизија запленила је 7 исправних пољских топова (без затварача), 9 кара, 18 предњака и велики број пушака и муниције и једну тешку справу за бацање бомби. У колико је осмотрено од стране Дунавске дивизије колоне непријатељске, које су одступиле правцем Церово – с. Росна – с. Воштаран износе 6 – 8 батаљона, а од Горничева одступиле су 6 – 7 непријатељских батерија. Осматрач Дринске дивизије са к. 1800 осмотрио је у 17 часова једну велику непријатељску колону при прелазу преко реке Брода код Неокази, дужине до 4 км. састављену од возова и пешадије. Колона се кретала ка Битољу у 18 часова. У Битољу велики пожар“.

ОБр. 2334 у 21.50 часова

,,У току дана 14. септембра заробљеници са к. 1500 припадају 10. пуку; са Малка Ниџе 30. пуку; а код Попадије Бачија 56. пуку“.

Од Војног изасланика у Италији

Бр. 634

Г. Министру Војном

„Част ми је известити Г. Министра Војног да сам извештај Врховне команде Пов. ОБр. 379 послат ми са актом Пов. ФЂОБр. 1088 – превео, и не помињући извор дао да се објави у згодној форми у француском листу „Матен“ и талијанском „Кориера де ла сера“. Ово ће нам много више користити него када би се саопштило талијанској Врховној команди, која би са тим само упознала остале савезничке војне изасланике и на том би се свршило.
Овим поводом част ми је изложити Господину Министру Војном следеће: У савезничкој па и неутралној штампи врло често излазе званични па и приватни извештаји, дописи, чланци итд. о насиљима Немаца у Белгији и отпору кога дају Белгијанци; представници Белгије, Посланство и војни изасланици имају увек неки нов догађај да испричају: како се у тој и тој вароши становништво јуначки одупирало Немцима или како су на Краљев дан кришом окићене јавне зграде или је по неки стрељан зато, што није хтео да ради за Немце итд. Вероватно да је већи део овога, ако не и све, измишљен. Ипак постизава се циљ, јер је шира публика убеђена да Белгијанци неуморно воде борбу са Немцима.
Међутим о стању у Србији до сад се није ништа чуло, бар о томе није писано у талијанским листовима.
С тога изгледа да наши непријатељи не поступају рђаво у Србији чије становништво и не даје никакав отпор. Ни ја не располажем никаквим податцима и до сада нисам могао навести ниједан конкретан случај непријатељске тираније, као што то редовно чине моје белгијске колеге.
Достављајући предње част ми је молити Господина Министра Војног да ми се шаљу сви податци који могу послужити као доказ непријатељске бруталности и патриотизма српског народа; држим, да би такође било корисно кад би посланство званично објављивало поједине случајеве. Ово Белгијанци једнако чине.
Дао сам за штампу изјаве наших војника, који су пребегли овамо из ропства, јер се о њиховим патњама није до сад ништа чуло ни о опасностима и мукама кроз које су прошли док су се дочепали слободе; руска амбасада често званично публикује саслушања руских војника, који се спасу ропства.
Част ми је предње доставити Г. Министру Војном с тим да ћу послати дотичне бројеве чим изађу чланци о којима је реч“.

Наређења (извештаји) Врховне команде

ОБр. 5026 у 11.20 часова
Команданту I., II. и III. армије,
ђенералу Сарају, Милну и
свима војним изасланицима

„13. септембра продужен је наш притисак на непријатеља на целом фронту.
II. армија продужила је борбу око освајања Голог Била и Ветерника, али није успела да их заузме, пошто непријтељ врло добро фланкира приступе тим тачкама јаком артилериском ватром. У току ноћи 13./14. септембра Бугари су покушали један напад на делове Тимочке дивизије јужно од Кожуха, али су одбијени.
III. армија. – Дринска дивизија је отерала Бугаре са свију предњих положаја јужно од Кајмакчалана и напада на главни његов гребен.
Дунавска дивизија наступила је у правцу запада ка главном положају Малка Ниџе.
I. армија очистила је у току дана цео терен између Островског и Петрског језера и прешла речицу која се са севера улива у Петрско језеро. Јужно од језера, Коњичка дивизија узела је у току дана целу просторију јужно од линије Петрско језеро – Соровоћево – Екшису. Ова два последња места у њеним су рукама. Коњичка дивизија имала је заробљенике из 51. пука, који изјављују да је 52. пук са њима.
Заробљеници изјављују, да је дејство саме артилериске ватре веома јако, да је нанело непријатељу велике губитке и да му је поколебан морал.
Око 14 часова осмотрени су западно од желез. станице Баница непријатељски батаљони у одступању са Мале реке ка с. Борешници. На тој желез. станици примећени су неки димови, као да је нешто упаљено“.

ОБр. 5026
у 11.45 часова
Њ. В. Краљу,
Министру Војном,
свима војним изасланицима,
командантима I., II. и III. армије

„13. септембра продужена је наша офанзива. Код II. армије без промене. Трећа армија узела је све предње положаје у правцу Кајмакчалана и напредује ка Малка Ниџе и заузела је Соровић и Екшису. Французи и Руси лево од ње надиру ка Флорини; Бугарско десно крило у пуном одступању. Наши губитци мали. Енглези су 1 час. јутра отели 1 немачки ров код Мачукова (Вардар) и заробили 30 Немаца из 59. пука са 4 митраљеза“.

ОБр. 5028
Команданту I. армије

„Летећи жандарм. Одред Бабунскога остаће и даље при тој армији но с тим, да се не уводи у борбу као борачка јединица, пошто је за њега резервисана нарочита улога за коју ће следовати накнадно наређење“.

ОБр. 5031
у 16.20 часова
Команданту I., II. и III. армије

„Француско – руске трупе, које оперишу на нашем левом крилу биле су јутрос 14. септембра у 6 часова на линији: Ђилинч – Невеска – северно од Вича – к. 1134 – Дамбени и продужују надирање ка северу. Пред собом имају само делове 23. пука“.

ОБр. 5032
Команданту I., II. и III. армије,
ђенералу Сарају и Милну,
свима војним изасланицима овде

Стање 14. септембра до 16 часова:

II. армија. – Наши напади на Голо Било и Ветерник продужују се.
III. армија. – Дринска дивизија продужује припрему напада на Кајмакчалан. Пешадија Дунавске дивизије избила је на гребен Малка Ниџе. Бугари су у пуном одступању, у великом нереду. Изгледа да су више топова, кара и предњака пали у наше руке.
I. армија. – Избила је такође на Малка Ниџе и гони непријатеља који одступа у нереду. Коњичка дивизија наступа северно од линије Соровићево – Екшису.