17. децембар, Операције армијa

376

Операције II армије

Рад ове армије изнет је напред за овај дан у извештајима Врховној Команди.
У 21.20 час. добивен је од команданта III армије са ОБр. 5255 одговор по захтеву ове команде ОБр. 4757 од 16. тек. месеца и он гласи:
„С обзиром на наређење Врховне Команде ОБр. 8800 и ОБр. 8884 командант Дринске дивизије оставиће на Флоки, Белом Гротлу и седлу измећу Сокада и Белог Гротла једну артилериску групу од 2 оруђа 120 мм. дугачких, 2 орућа пољска и 2 оруђа брдска за дејстио против Сокола и Доброг поља. Да би се омогућио живот и рад послуге ових оруђа у данима када буду снегом и сметовима одсечени од дивизије дотуриће се благовремено већа количина хране и муниције. Остала оруђа 2 дугачка 120 мм. топа и хаубице, које су скинуте са Флоке, пласираће се на положају Дринске дивизије и 4. руске бригаде, пошто ће тешка артилерија Дунавске дивизије привремено остати на будућем положају I армије. Пошто трупе Дринске дивизије у последњим нападима нису успеле да заузму непријатељски положој, то сам обуставио даљу акцију у правцу Доброг поља, до поласка појачања према наређењу Врховне Команде ОБр. 8922 од 12. децембра. Односно последње тачке наређења Врховне Команде ОБр. 8956, наредио сам команданту Дринске дивизије да и даље одржава што чвршћу везу са Шумадиском дивизијом”.

Операције III армије

Рад ове армије изнет је напред за овај дан у извештајима Врховној Команди.
Од Врховне Команде примљено наређење ОБр. 9018 којим се усваја мишљење, изложено јој са ОБр. 5265 и одобрава да се у духу истог подешава даљи рад.
Командант 4. руске бригаде молио је, да се следећа депеша достави Њ. Кр. Височанству Престолонаследнику:
„Срећан сам што могу данас поднети Вашем Краљевском Височанству искрена честитања и најлепше жеље моје и поверене ми бригаде. Користим се овом приликом, да сада када се на бојним пољима Браздасте косе и Старовниских положаја већ пролила руска крв, поново изразим одушевљене осећаје братског јединства свих чиновника бригаде према борцима славне српске војске, са којом се боримо раме уз раме, и решени да уложимо сву своју моћ за победу над непријатељем и поново ослобођење драге Руском народу благородне Србије”. – Достављено Њ. Кр. Вис. Престолонаследнику 18. децембра“.

Операције I армије

Рад ове армије изнет је напред за овај дан у извештајима Врховној Команди. У 19.30 час. командант армије са ОБр. 4725 наредио је: „За сутра 18. тек. месеца важи у свему моја наредба ОБр. 4695 од 16. тек. месеца.