15. децембар, Извештаји и наређења Врховне команде

545

Овога дана на целом фронту била је обострана артилериска ватра без пешадиске акције. Велика активност авијатике.
У току дана Врховна Команда примила је ове важније извештаје:

Од команданта I армије:
ОБр. 4654 у 8.50 час.
„Ноћ 14./15. децембра: Пред фронтом Моравске дивизије одржавала се ретка пушчана и митраљеска ватра. Непријатељ безпрекидно бацао ракетле разне боје и палио ватру. У 3.30 час. запажен метеж код непријатеља у великом камењару и тада је на њега отворена најјача пушчана и митраљеска ватра која се пренела на цео фронт и изазвала учешће артилерије са обе стране. Ватра се утишала око 4 часа. На фронту Вардарске дивизије обострана слаба пушчана и артилериска ватра. У току ноћи 13./14. ов. месеца три наша војника задржали једну непријатељску патролу. На истом фронту ништа ново”.
ОБр. 4074 у 22.25 час.
“15. децембра: Повремена обострана артилериска ватра, која је на фронту Моравске дивизије била доста јака, јер је непријатељ тешком артилеријом бомбардовао фронт Моравске дивизије, а нарочито к. 1378. Непријатељски аероплани показују велику активност, између 11 и 15 час. бацили бомбе на батерије источно од с. Суходола и над с. Новацима. Наши аероплани били преко целог дана у ваздуху, али нису спречавали непријатељским аеропланима летење”.

Од команданта II амије:
ОБр. 4703.
„У току 13. децембра: Код Шумадиске дивизије 2 редова рањена”.
ОБр. 4727 у 0.55 час.
„У току ноћи на фронту ове армије слабо повремено пушкарање и ретка артилериска ватра”.
ОБр. 4718 у 11.50 час.
„Командант III армије са ОБр. 5178 од 14. тек. месеца јавља, да услед великог снега на Флоки скида са положаја 2 пољска, 2 хаубичка и 4 француска 120 мм. оруђа, и да ће на седлу Белог Гротла и Сокола оставити само 2-4 брдска топа и моли, да се појача лево крило Шумадиске дивизије са артилеријом, како би што јаче парирала дејство непријатеља са Сокола и Доброг поља. Ја немам више артилерије, са којом бих могао да задовољим овај захтев, па молим, да ми се та артилерија са Флоке упути, те да дејствује одовуд. У исто време молим, да ми се јави, хоће ли у скоро III армија предузимати напад на Добро поље, те да бих појачања која сам тамо груписао ради помагања овога, – слабећи остали фронт, – могао вратити на положаје, са којих су узета ради јачег организовања отпора по наређењу Врховне Команде ОБр. 8800 од 13. тек. месеца, ако се напад неће скоро предузети”.
ОБр. 4740 у 18.40 час.
„У току дана на фронту ове армије слабо пушкарање код предњих делова и повремена ретка обострана артилериска ватра. На крајњем десном крилу десне колоне Тимочке дивизије предала су се 2 бугарска војника из 3. чете 46. пука“.
ОБр. 4733.
„У току 14. ов. месеца код Шумадиске дивизије рањен један подофицир и 4 редова”.

Од команданта III армије:
ОБр. 5205.
„У току 14. децембра на фронту 4. руске бригаде повремена ретка пешадиска и митраљеска ватра. Св. ОБр. 5193 ове команде“.
ОБр. 5208 у 6.05 час.
„У току ноћи 14./15. децембра код Дринске дивизије око 19 час. на фронту леве колоне јака обострана пешаднека, митраљеска и артилериска ватра и бацање ручних бомби иначе уобичајено и местимично пушкарање и повремена артилериска ватра. Дунавска дивизија: Код десне колоне у 1.30 час. слаб напад непријатеља на центруму ове колоне одбијен иначе слабо пушкарање и повремена обострана артилериска ватра. Извештај 4. руске бригаде накнадно”.
ОБр. 5178 у 9.55 час.
„Услед снега и сметова на Флоки командант Дринске дивизије принуђен је да артилериску групу са Флоке и то два топовска оруђа, две хаубице и четири дугачка 120 мм. скине са Флоке, а да према Соколу остави 2-3 топа на седлу између Белог Гротла и Сокола о овоме је извештен и командант II армије с молбом да на левом крилу Шумадиске дивизије појача артилерију”.
ОБр. 5214 у 18.40 час.
„1.) Овој армији стоје на расположењу комуникације за везу са жељезничком пругом и то: Крушоград-Забрдани-железничка стаинца Баница и Крушоград-с. Баница-Соровић. Прва комуникација до железничке станице Баница боља је и краћа.
2) За превлачење артилерије Дунавске дивизије, која би привремено остала на садашњим положајима, док ја не сменим артилерију I армије, треба задржати велики понтонски мост I армије, који је подигнут на Црној реци од стране ове армије између Добровени и Скочивира.
3) Армиски магацин треба да буде где је и сад – у Крушограду.
4) Армиски штаб да остане где је – у Воштарану, јер иначе нема где. Св. ОБр. 8928″.
ОБр. 5216 у 19 час.
Дринска дивизија: „У току дана повремено пушкарање. У 9.20 час. запажен покрет двеју непријатељских чета, које су се из Бешишта изгубиле у северо-западном правцу иза Бешишк. виса. У 12 час. непријатељска артилерија са десне обале р. Градешнице бацила 20 зрна од 105 мм. у долину Мале реке.
Запажено утврђивање у околини Бешишта и нешто живљи саобраћај ситних коморских делова од Бешишта ка Добром пољу и обратно. Код 4. руске бригаде ноћу измећу 14./15. децембра заробљена 2 немачка војника из 12 чете 46. пука. Иначе ништа важније. Дунавска дивизија: На фронту ретка артилериска ватра. Од 11.30 до 12.30 час. непријатељска брдска и хаубичка артилерија од Бешишта тукла јачом ватром позадину левог крила десне колоне. Наша артилерија одговарала. У 17 час. непријатељска тешка артилерија тукла јаком ватром резерву леве колоне, а преко целог дана туче хаубичку батерију на к. 1378. Непријатељски аероплани били су преко дана активнији но обично над сектором ове дивизије”.

Првог Ађутанта Њ. В. Краља:
Пов. Бр. 153 актом.
Доставља следећи телеграм ђенерала Рашића:
“Жофр место пријема одговорио писмено. Ситуација војске на фронту Маћедонском а нарочито српске војске обраћена пажња Владе и Врховне Команде. Услед пораза Румуније и непријатељства Грчке – призната хитна појачања. Сем 2 француске дивизије по решењу конференције чије се шиљање довршава 18. децембра, решено да се пошаљу још 2 француске дивизије. Од Талијана и Енглеза затражено још по две, обоје одбили, Италија нуди део флоте за убрзавање преноса Француза. Исто тражено од Енглеза. Французи на велику штету националног снабдевања услед ситуације повећавају бродове са 200.000 тона. Сви батаљони упућени на Перију, по Сарајевом захтеву враћају се у Солун. Операција против Атине због непријатељског држања Краља и Владе непотребна, пошто на мору располажу довољним средствима за притисак. Дакле француских дивизија биће 8. Пренос најбрже према средствима”.

Од делегата капетана Јовичића:
Ситуација на енглеском фронту 14. децембра:
„Активност непријатељских аероплана на струмском фронту и даље траје. У току дана бацили бомбе на Тазли, Дербенд и Баракли Џуму. Један од нашнх аероплана напао је један непријатељски аероплан над Серезом и принудио га да се спусти код Англишта, где је пао и покварио се. Доцније наши аероплани бацили су бомбе на Ризоливос са добрим резултатом. Иначе ситуација је непромењена на свима фронтовима”.

Од Министра Војног:
Пов. ђ. ОБр. 3574 актом.
“Војни изасланик у Атини депешом Бр. 280 од 14. тек. месеца доставља:
„Посланици сила добили су текст ултиматума који се има предати Грчкој Влади. У њему се тражи да се повуку све трупе из северне Грчке. Посланици су тражили од нас стручна објашњења о извршењу овога. Ми смо им дали у главном ово: да би требало повући све трупе јужно од линије Ламија-Превеза, сем две дивизије које би остале северно од поменуте линије и то једна у Тесалији а једна у Епиру мирнодонског састава без артилерије. Већину трупа треба повући у Пелепонез заједно са оружјем и муницијом раздатом у мобилном стању. За ове наше обсервације посланици су тражили одобрење од својих Влада.
Детаљан извештај послаћу када могу поштом. Св. ОБр. 276.

Од Ваздухопловне Команде:
Бр. 972 у 8.15 час.
Извештај за 14. децембар: „Ескадрила 382. Извиђање:
Нема промене у логорима у Кожуху, Преслапу, Алхару, Рождену, Виталишту, бачене су бомбе на Виталиште а 2 на логоре код Кожуха. Једна коректура гађања прекинута кваром могора. Ескадрила 387. Три крстарења и три заштите. Ескардила 399. два покушаја коректуре на батерије код Црничана прекинута рђавим временом. Једно извиђање предела Канети, велики логори и американски шатори. Ескадрила 384. извиђање долине Црне реке-Возарци, Грацко, Прилеп. Тополчани. Јавља за појачање логора између Рајца и к. 207 и 208. Нови велики логори источно од Возараца. У 10.45 час. стигла у Градско два воза доста дугачка са севера. Ескадрила 398. Једно извиђање Морихова, ништа важно. Две коректуре”.

Од команданта Битољске дивизиске области:
Пов. ђ. Бр. 181 у 10.15 час.
“Јутрос 15. ов. месеца отишла прва партија обвезника према наређењу ОБр. 8268 од 1. тек. месеца. Комисија је на место опредељења и отпочеће преглед 17.тек. месеца. Све је учињено да се потнуно изврши наређење Врховне Команде. Такође се поступа по наређењу ОБр. 8686 од 8. тек. месеца“.

Од војног изасленика у Рисију:
Бр. 625 у 10.25 час.:
„Јужни фронт образоваће свега три армије и то: Дунавска, четврта руска и једна румунска армија под командом румунског Краља. За начелника штаба и помоћннка биће постављен ђенерал Сахаров. Штаб фронта биће у главноме састављен од руских официра. Сада јачина румунске војске може дати једну армију највише од 7 пешадиских и једне коњичке дивизије. Св. моје депеше Бр. 614“.

Од Саобраћајног одељења Врховне Команде:
О. С. Бр. 4294 актом.
Извештај команданта места у Битољу:
„Данас између 13.30 и 16.30 час. непријатељ је бацио на варош 16 пројектила већег и мањег калибра поглавито на просторију кварта Драгорског. Погинуло 2 грађанска лица, рањено 4 грађанска лица, порушено 3 куће“.

Од командата Савезничких војсака:
Бр. 98513 актом.
„Част ми је саопштити вам, да ће се покрети трупа, које захтева проширење фронта француске војске о коме је реч у моме писму No 964/3 од 13. децембра моћи завршитм тек ноћу 18./19. децембра. Према томе нова гранична линија између француских и руско-српских трупа ступиће у важност тек почев од 19. децембра у подне. Молим вас, да изволите изадти потребна наређења за извршење ових нових мера“.
НЗ. Актом ОБр. 8956 од 16. децембра извештен је командант Савезничких војсака о пријему горњег акта.

Наређења (извештаји) Врховне команде

ОБр. 8916.
Стање 14. и 14./15 децембра:
II армија: – Ништа ново.
III армија: Дринска дивизија: Артилериска борба. У 16 час. осмотрене две непријатељске чете на маршу од Сокола ка Бешишту. Непријатељ, утврђује десну обалу р. Градешнинце. Дунавска дивизија слаба артилериска ватра. Непријатељ је тукао с. Маково јачом ватром. Ноћу 13./14. тек. месеца заробили смо једну непријатељску патролу од 4 војника из 2. гренадирског пука.
I армија: – Обична артилериска ватра. Од 15 до 16 час. непријатељ је тукао фронт Моравске дивизије јаком артилериском ватром. Једна нова непријатељска брдска батерија појавила се на фронту Вардарске дивизије. У 10 час. осмотрене 3 непријатељске чете у покрету од Црничана ка к. 1050, у 12.30 час. осмотрене још 2 чете у истом правцу. Велика активност непријатељских аероплана и бацање бомби. 15. децембра у 3 часа примећени су пред фронтом Моравске дивизије извесни покрети код непријатеља, којима је предходило бацање разних ракетли и палење ватре. Због тога је са наше стране отворена јака ватра, која се је утишала око 4 часа.
Авијација: више крстарења, заштита, блиских извиђања, коректура и бацање бомби. Даљно извиђање пута Прилеп- Возарци показало се да су појачани непријатељски логори у пределу Рајца и к. 207 и 208. Сем тога виђени су нови велики логори источно од Возарца. У 10.45 час. стигла су у Градско са севера два дугачка воза“.

ОБр. 8927 актом.
Командату I и III армије:
„Обзиром на наређење ОБр. 8884 од 14. тек. месеца молим за хитан извештај:
1) Које и какве комуникације стоје на расположењу армија за везу са железничком пругом. Која је најзгоднија да послужи као главна армиска комуникација.
2) Који би и какви прелази на Црној реци требали да остану искључиво I армији а који Французима, а који деловима III армије, који евентуално буду лежали на левој обали Црне реке (по ставу другом тач. 4. поменутог наређења).
Где би било најпогодније да буду магацини?
3) Где би било најзгодније да се сместе армиски штабови?”

ОБр. 8941 актом.
Команданту I, II и III армије, Г. Министру Војном, генералу Сарају и свима војним изасланицима овде:
„У Битољу је нађена архива бугарске Битољске реквизиционе комисије која је реквирирала од битољског становништва све потребе за војску како у околини Битоља тако и за Софијски Главни интендантски магацин. Из архиве нађени су и ови податци:
1) Утврђено присуство већ познатих јединица у I бугарској односно сада XI германској армији, пукова: 27., 28., 44., 51., 52. и 7. и 10. немачког пука, 18. артилериског.
2) На Битољском фронту била је 3. децембра тек. године 6. брдска брзометна хаубичка батерија 105 мм. из 3. брдског дивизиона.
3) У Охриду, Ресну и Кичеву налазиле су се регрутне комисије“.

ОБр. 8949 актом.
Главном команданту Савезничких војсака, ђенералу Сарају:
„За комуницирање I српске армије са позадином постоји једини угодан пут Сакулево-Рахманли-Бач-Брод-Скочивир, а за III: Баница-Воштарани-Живоња-Скочивир и даље десном обалом.
Према томе у вези вашег наређења Пов. Бр. 964,3 од 13. тек. месеца, част ми је молитн вас за одобрење, да се и даље I српској армији оставе на расположењу мостови код Брода и Добровени, и део пута, који иде левом обалом Црне реке између Брода и Скочивира, пошто десном обалом на томе делу нема пута и захтева много времена за израду. Молим за хитно решење”.