Други период операција у рату 1914. године

446

После сјајно завршеног првог периода операција 1914. године, победом аустроугарске војске у битци на Церу и у Јадру и одступањем побеђеног непријатеља преко Дрине и Саве, веровало се, да ће аустроугарска Врховна команда према Србији прећи у одбрану, бар за извесно време, јер су у томе времену аустроугарске армије одступале такође и у Галицији испред победоносне руске војске, која је заузела Лавов.
Са стране наших великих савезника стизали су извештаји, да аустроугарска војска већи део својих снага превози са српског на руски фронт, те је захтевано од српске Врховне команде да предузме офанзиву против Аустроугарске.
С друге пак стране, Врховна команда добивала је извештаје, да Аустроугарска спрема нову војску против Србије, јер јс њен пораз у Србији, ма како да је прикриван, био познат становништву, преко кога је почео да се колеба морал аустроугарске војске на руском фронту. Сем тога, Аустријанци су се побојавали од устанка у Босни и Херцеговини. Из свега овога, српска Врховна команда била је уверења, да Аустрија неће смети ослабити своје снаге према Србији у знатној мери.
У овом пак времену, Арнаути у Албанији, подстрекавани аустриским агентима, нису мировали. Под вођством Исе Бољетинца, припреман је упад Арнаута из Албаније у Србију.
Бугарска, и ако је објавила неутралност, такође није седела скрштених руку. Подбадана од стране Аустрије и Немачке на реванш због њеног пораза на Брегалници 1913. године, она је у велико припремала комитске чете за упад из Бугарске у Србију, једновремено са упадом Арнаута из Албаније у Србију
Обе ове несигурне границе према Србији – албанска и бугарска – морале су бити добро заштићене, а сем тога у унутрашњости Јужне Србије морале су се држати извесне резерве. Све ово умањавало је у знатној мери оперативну снагу српске војске за борбу са Аустријом, са којом је Србија већ у отвореном рату.
Па ипак је српска Врховна команда, да би потпомогла своје велике савезнике у тешким борбама на њиховим фронтовима, предузела све припреме за извођење бар делимичне офанзиве према Аустрији, прикривајући на тај начин што јачу њену снагу за свој фронт.

Припреме обостраних војсака за даље операције

Припреме српске војске

25. августа послата је ова

Наредба
Врховног команданта српској војсци

Јунаци!

„После два победоносна рата ваше сте заставе и по трећи пут развили и победно пронели на новим пољима. Аустриску војску, јаку око 150 хиљада бораца, ви сте на Церу и у Јадру разбили, отели јој око 60 топова и хаубица, 105 кара, 3 пољске болнице, 1 санитетску колону, 7 пољских кујни, много хране и других разноврсних војних потреба и нагнали је, да се у нереду повуче преко Дрине. Вашом великом и сјајном победом ви сте понова доказали, да јуначко ваше срце никад неће малаксати у одбрани своје Отаџбине.
Ја вам војници из све душе Моје захваљујем на вашем пожртвовању и позивам вас, да у служби наше миле Отаџбине и даље истрајете и припремите се за нове победе над непријатељем.
Живела моја дична војска!
Живео народ српски!

Врховни Командант војске
25. августа 1914. године престолонаследник,
Крагујевац АЛЕКСАНДАР с. р.“

Истог дана, Господин Министар војни доставља Врховној команди наређењс ФЂОБр. 1404, које је издато командантима дивиз. области за сазив рекрута, ове садржине:
,,Да би се благовремено обучиле и припремиле нове свеже трупе, које би доцније стајале на расположењу за ојачање армија и продужење операција, потребно је одмах позвати све овогодишње рекруте из старих и нових граница Србије.
Са обзиром на сада владајуће околности, да се обука рекрута не може да изводи код свију родова оружја и струка и што специјални родови оружја имају своју обилну резерву у допуни, то

Наређујем:

1. Да се сви овогодишњи рекрути способни и полуспособни – неборци – као и они од ранијих година оспособљени, који до сада нису одслужили свој рок у кадру, одмах позову, и упуте у пешадију без обзира за који су род оружја окатегорисани (сем оних окатегорисаних за болничаре и пиротехничаре) и то:
а) Сви из Дунавске, Дринске и Брегалничке дивизиске области у Крагујевац;
б) Сви из Тимочке, Ибарске, Косовске и Шумадиске дивизиске области у Крушевац;
в) Сви из Моравске, Битољске и Вардарске дивизиске области у Ниш;
г) Сви окатегорисани за пиротехничаре са старе територије, да се упуте пиротехничкој чети у Крагујевац; и
д) Сви окатегорисани за болничаре са старе територије да се упуте по одговарајућим болничарским четама своје територије, а са Дунавске дивиз. територије и то: из VII. пуков. окружне команде у Дринску; из VIII. пуков. окружне команде у Шумадиску и из IX. пуков. окруж. команде у Моравску болничарску чету. Обуку њихову регулисаће начелник санитетског одељења.
ђ) Са нове територије, да се позову и упуте две класе – рођене 1890. и 1893. год. – и то сви у пешадију, пошто су рођени 1891. и 1892. год. већ раније упућени у кадар.
2. Како рекрутовање ове године због наступивше мобилизације није свуда довршено, то ће се рекрути из оних општина где рекрутовање није свршено, упућивати по рекрутним општинским списковима. Од ових, од упута поштедити само оне, који су због већих телесних мана потпуно неупотребљиви за војску, па од њих сачинити списак и упутити их дивизиским обласним командама на преглед.
3. Обука рекрута у Нишу, Крушевцу и Крагујевцу, изводиће се заједно са претеклим и другим резервистима, који су као неупотребљени прикупљени у дотичним местима. За њихову обуку да се употреби сав активни и резервни старешински кадар, који још није употребљен по оперативним јединицама.
4. Пошто је извесно, да се б