Vek rata

Događaji koji su uticali na izbijanje i rezultate Prvog svetskog rata, kao i na geopolitiku 20. veka.

Vek rata 01

Carstvu je potrebna nova strategija

Ne postoji ni jedna pojedinost koja je tako snažno uticala na istorijska događanja poslednjih stotinu godina kao borba za osiguranje kontrole nad svetskim zalihama nafte.
Vek rata 02

“Slobodna trgovina” i sredstva britanske moći

Opoziv je otvorio vrata poplavi jeftinih poljoprivrednih proizvoda, što je uništilo ne samo engleske zemljoradnike nego i zemljoradnike drugih zemalja.
Vek rata 03

Britansko “neformalno carstvo”

Krajem 19. veka britanska je elita počela intenzivnu raspravu o tome kako održati svoje globalno carstvo.
Vek rata 04

Velika kriza iz 1873. godine

Dogma Britanskog Carstva iz 19. veka o slobodnoj trgovini i njezine maltuzijanske postavke, bile su s vremenom osuđene na propast.
Vek rata 05

Nemački “Wirtschaftswunder”

Tokom 1890-ih godina britansku je industriju, količinom i kvalitetom tehnološkog razvoja, pretekla zapanjujuća pojava industrijskog i poljoprivrednog razvitka u Nemačkoj.
Vek rata 06

Berlinska bankarska panika

Razvoj nezavisne nacionalne ekonomske politike u Nemačkoj dobio je svoj drugi podsticaj, što je ironično, iz posledica bankarske panike.
Vek rata 07

Potreba gradnje brodarske i železničke infrastrukture

Britanija nije ni u snu mogla zamisliti da bi Nemačka mogla izgraditi tako modernu flotu u vlastitim brodogradilištima, u tako kratkom vremenu.
Vek rata 08

Britanski admiral vidi dalje od ulja za sveće

Ali, postojao je barem jedan čovek koji je shvatio vojno-stratešku važnost nafte za prevlast na svetskim morima u budućnosti.
Vek rata 09

D’Arsi shvata tajnu gorućih stena

Britanski je problem bio u tome što Britanija nije imala vlastite nafte. Morala se za snadbevanje naftom oslanjati na Ameriku, Rusiju i Meksiko.
Vek rata 10