Почетна Библиотека Поменик светих српских ратника 1912 - 1918

Поменик светих српских ратника 1912 - 1918

Поменик светих српских ратника 01

Српски добровољци у ослободилачким ратовима

У многим војним активностима српске и црногорске војске током балканских ратова и Првог светског рата, а нарочито у Солунској офанзиви, изузетну улогу имали су добровољци у њиховом саставу.
Поменик светих српских ратника 02

Добровољци у ратовима током 19. века

Било је то време кад су се сви Срби, без обзира на то под чијом су окупацијом живели, да ли у Отоманском Царству, да ли у Аустрији, да ли у Угарској, сматрали синовима Српске Земље.
Поменик светих српских ратника 03

“Револуционарна” 1848/49. година

Не зна се тачно колико је добровољаца из Кнежевине Србије стигло тада у Војводину Српску, али их је морало бити више десетина хиљада.
Поменик светих српских ратника 04

Срби пред независношћу

Средином маја, од добровољаца из Босне, Херцеговине, Војводине Српске, Црне Горе, Бугарске и Маћедоније, у Шапцу је основан Добровољачки корпус.
Поменик светих српских ратника 05

Балкански ратови 1912-1913 – Подаци у “званичном” оптицају

Српском добровољачком покрету током балканских ратова мало је посвећивано пажње, због чега се подаци о броју добровољаца и у српској и у црногорској војсци срећу тек узгредно.
Поменик светих српских ратника 06

Колико је добровољаца било

У балканским ратовима борило се најмање 97.000 српских добровољаца: најмање 29.800 у црногорској и најмање 67.200 у српској војсци.
Поменик светих српских ратника 07

Стране медицинске мисије у балканским ратовима

Несумњиво, број српских жртава био би много већи да није било медицинске помоћи из многих страних земаља. Међу првима приспеле су руске мисије.
Поменик светих српских ратника 08