Почетна Библиотека

Библиотека

За част отаџбине

Да се памти и приповеда

Иако српски народ не спада у оне за које би се могло рећи да су - злопамтила, он исувише лако заборавља, и то веома брзо, све оно што је с великом муком и патњом прегурио преко главе.
За част отаџбине

Предаја маршала Макензена

Издао сам заповест да се покупе мртви браниоци Београда и сахране у један гроб на Топчидеру, да им се ода највиша ратна почаст и одмах подигне споменик с натписом ,,Овде леже српски јунаци...”
За част отаџбине

Сто пљачки дневно

Отимачине од немоћног народа, нарочито основних средстава за живот, па још и вешала на Теразијама, изазивали су жесток револт.
За част отаџбине

Жртве падају у заборав

Не само што су изневерене наде ратника, него су и жртве брзо почеле да падају у заборав.
За част отаџбине

Јуриш у поробљену отаџбину

Тако је дошао и 15. септембар 1918. године. И најзад, дуго жељена заповест: Војници, напред у отаџбину!
За част отаџбине

С Крфа поново на ратиште

Шест нових пешадијских и једна коњичка дивизија брзо су обновљене, снабдевене оружјем и муницијом, спремне да се ухвате укоштац с непријатељем који их је из земље изгнао.
За част отаџбине

И стари краљ на беспућу

Не! Погинућу овде на Косову као борац са мојом војском, са мојим народом, као прост војник. Кад моја отаџбина пропада, мој народ гине, зар ја смем да преживим ту несрећу?!
За част отаџбине

Стене скривају убице

Арнаути су добро знали да су то последње заштитне трупе и да их из позадине не може нико више угрозити, па су се спремали да их снажно нападну и униште.
За част отаџбине

Ко је био Есад-паша

Борећи се за политику „Балкан балканским народима”, одржавао је везу с владом Србије и председнику Николи Пашићу, као главном носиоцу ове политике, дао „бесу” да ће увек бити на страни Србије.
За част отаџбине

Пут обележен гробовима

Српској војсци и многобројним избеглицама остаје још само један излаз - да преко Црне Горе и Албаније продру на обалу Јадрана, у нади да ће их савезници тамо прихватити и снабдети.