Почетна Први балкански рат Битољска операција

Битољска операција

Борбе на Бабуни, код Кичева, удар на алиначке положаје и Битољска битка

Закључак о Битољској операцији

Битољска операција обухвата дејства српске 1. армије против турске Вардарске армије од линије Скопље - Велес па до линије Ђевђелија - Дојран на југу и линије Лерин - Ресан на југозападу. Циљ операције је био да се туку главне снаге турске Западне војске и ослободи Македонија до поменуте линије на југу и југозападу.

Избијање Прве армије на линију општег задатка

Врховна команда је наредила да деснокрилна Моравска дивизија II остане на положајима према Ресну, да Коњичка и још једна, најближа, дивизија избију у висину Лерина и извиђањем на том одступном правцу открију намере непријатеља, да се остале дивизије помере напред, на положаје с којих могу обезбеђивати Битољ, и одмарају до даљег наређења.

Осврт на други дан и ослобођење Битоља

И другог дана битке српска 1. армија битке се десним крилом одсудно бранила, док је центром и левим крилом енергично нападала.

Повлачење турске Вардарске армије и ослобођење Битоља

Пошто у наставку напада левим армијским крилом овога дана нису постигнути други резултати сем што је укочено наступање деснокрилне српске дивизије и сачуван одступни правац, а оценивши да је 7. корпус после пробоја његовог фронта разбијен и поражен, командант Вардарске армије је схватио да је изгубио битку.

Пробој фронта одбране Вардарске армије и борбе код Карамана, Новака и Брода

На фронту левог крила Моравске дивизије I борбе су почеле око 7,30 часова и трајале целог дана. Турске снаге су са блиских одстојања обасипале положаје 2. пешадијског пука снажном фронталном ватром пешадије и митраљеза и бочном ватром артиљерије.

Борбе за ђаватски превој и Облаковски вис

На фронту Моравске дивизије II тежиште борби било је на десном крилу. Командант ове дивизије био је наредио да 1. и 3. пешадијски пук, са брдском батеријом Моравске дивизије I, предузму напад с линије Доленци - Лера - Облаковски вис - село Облаково, иако је пред својим фронтом имао надмоћне турске снаге које су првог дана битке биле у нападу.

Осврт на први дан Битољске битке

Првог дана битке није се дејствовало сасвим по замисли и плану команданта 1. армије, јер је ојачана Моравска дивизија II била принуђена да остане у одбрани на облаковском масиву, одбијајући жестоке нападе надмоћних турских снага, подржаваних снажном ватром артиљерије.

Продор Дунавске дивизије I у правцу Карамана и угрожавање турског десног бока

Дунавска дивизија I (без 8. пешадијског пука), супротно армијској заповести, отпочела је напад у две колоне. И пошто је десно турско крило било јако ослабљено, она је својим нападом неочекивано постигла изванредан ефекат.

Покушај турског противудара и српско форсирање Шемнице

Напад трупа 1. армије отпочео је, по кишовитом и прохладном времену, 17. новембра у 6 часова, изузев Моравске дивизије II коју су још у току ноћи и у рану зору нападале јаке турске снаге.

Одлука за општи напад и осврт на идеју маневра команданта Прве армије

Шеснаестог новембра је требало да буде завршено формирање борбеног поретка армије за битку, јер је командант армије био одлучио да сутрадан, 17. новембра, предузме општи напад на фронт турске Вардарске армије.