Почетна Други балкански рат Операције након брегалничке битке

Операције након брегалничке битке

Операције у Македонији и на Власини, одбрана Пиротског утврђеног логора и бугарска офанзива према Књажевцу и Зајечару

Кресненски противудар бугарске 2. и 4. армије

Још пре избијања грчких дивизија пред Горњу Џумају, бугарска Врховна команда је донела одлуку да концентричним ударом окружи и уништи главну групацију грчке војске у рејону Кресненске клисуре и на тај начин избегне катастрофалан пораз који се неминовно приближавао.

Грко-бугарско ратиште: Наступање грчке војске ка Горњој Џумаји

После неуспеха у бојевима код Кукуша, Калинова, Лахне и Дојрана, бугарска 2. армија се, у току 10. и 11. јула повукла на нову одбрамбену линију испред Кресненске клисуре.

Наступање Тимочке војске према Белоградчику, Кули и Видину

После повлачења бугарских трупа из долине Тимока на гранични гребен, обе стране су се ограничиле на извиђачку активност, тако да све до 14. јула на тимочком војишту није било значајнијих промена.

Операције на фронту Тимочке војске: Офанзива бугарске 1. армије према Књажевцу и Зајечару

На фронту Тимочке војске бугарска офанзива је почела ноћу 4/5. јула. Тамо је бугарска 1. армија концентрисана на подручју Видин - Берковица, 4. јула увече добила директиву Врховне команде да сутрадан изјутра предузме напад на српску Тимочку војску.

Дејства Друге армије после повлачења бугарских трупа преко границе

Развој опште ратне ситуације, нарочито порази 4. и 2. армије и непосредна опасност од преласка румунске војске преко Дунава, присилили су бугарску Врховну команду да прекине започету офанзиву и нареди 1. армији да се повуче на полазне положаје.

Одбрана Пиротског утврђеног логора

Седмог јула изјутра, Бугари су напали Пиротски утврђени логор да би за њега везали главне снаге 2. армије и тако олакшали маневар крилиних група.

Борбе на правцу Дашчани кладенац – Свође – Власотинци од 5. до 8. јула

Напад на десно крило српске 2. армије, правцем Дашчани кладенац - Свође - Власотинци - долина Јужне Мораве, Бугари су предузели 6. јула ујутру.

Напад бугарске 9. дивизије и борбе на светониколском правцу од 5. до 8. јула

Четвртог јула увече, бугарска Врховна команда је издала директиву команданту 1. армије генералу Кутинчеву да сутрадан, 5. јула, изјутра предузме наступање на српску територију и, пошто овлада Књажевцем, један део снага усмери ка Зајечару, а други ка Пироту.

Операције на фронту српске Друге армије

Операције на фронту српске 2. армије почеле су 5. јула ујутру, нападом 9. плевенске дивизије бугарске 1. армије на правцу Чупрен - Св. Никола - Кална. Сутрадан, 6. јула, у напад је прешла и деснокрилна група 3. армије (13. дивизија и 1. бригада 1. софијске дивизије) из рејона с. Смиловци - Трн, концентрично ка Пироту.

Одбрана граничног гребена и линије Грамада – Чемерник – Стрешер (23-31. јула)

Током 22. јула обе стране су вршиле прегруписавање снага за нове борбе, које су са великом жестином почеле 23. јула изјутра. Бугари су тога дана енергично напали Шумадијску дивизију II позива на фронту од Букове главе преко Панчиног гроба да испред Стрешера.