Почетна Други балкански рат Битка на Брегалници

Битка на Брегалници

Офанзива бугарске Четврте армије, преокрет на Брегалници и Злетовској реци, обострани маневри на крилима и решење битке

Почетни распоред снага за битку

Уочи битке на Брегалници, четири бугарске и три српске армије и Тимочка војска биле су груписане дуж српско-бугарске границе, од ушћа р. Тимока у Дунав, до Ђевђелије, у пуној борбеној готовости.

Напад бугарске кочанске групе ка масиву Осогова, Дренку, Алачугу и Рујану

Пред зору 30. јуна, јединице бугарске 4. армије отпочеле су, уз звуке химне "Шуми Марица" и уз громко "ура", напад преко Брегалнице, а нешто касније и преко Злетовске реке, без претходне објаве рата.

Напад бугарске штипске групе и борбе на Брегалници током 30. јуна

Штипска група бугарске 4. армије имала је задатак да, надирући општим правцем Штип - Овче поље, овлада масивом Богословца и долином Светониколске реке, и тиме створи повољне услове за развијање успеха ка Скопљу и Велесу

Борбе на Кривој Лакавици, планини Серти и Вардару

Радовишко-струмичка група бугарске 4. армије требало је да широким фронтом избије у долину Вардара, заузме Удово и Криволак и пресече непосредну везу између српске и грче војске.

Утицај бугарске и српске Врховне команде на ток операција првога дана битке

Бугарска врховна команда је нестрпљиво очекивала вести о развоју операција на фронту 4. армије, којој је наредила да нанесе "брз и поражавајући ударац" српским снагама у Македонији.

Борбе на фронту Тимочке дивизије II позива

Бугари су јаким снагама (11. пешадијски пук, ојачан са две пешадијске чете и две брзометне батерије) најпре напали ослабљено лево крило Тимочке дивизије II позива на положајима Штиркаљева - Тиса, код с. Драгова.

Преокрет на овчепољским положајима српске 3. армије

У зору 1. јула, главне снаге бугарске 4. армије наставиле су напад на овчепољске положаје српске 3. армије, које су браниле Дринска и Моравска дивизија I позива.

Напад Шумадијске дивизије I позива на бугарске положаје код с. Дренка

Бугарске трупе на Дренку су се, доиста, јуначки браниле, али је њихов положај постао безизлазан. У 9 часова пуковник Зафиров је известио да је положај његових трупа на Дренку безнадежан и затражио да два батаљона из средње колоне, са једном брзометном батеријом, изврше енергичан напад у десни бок и позадину српских трупа које нападају Дренак.

Преотимање Кале и Банковог чукара

Пошто је бугарска одбрана почела да се колеба, а делимично и да напушта стрељачке заклоне, 1. и 2. пук Моравске дивизије II позива, потпомогнути Дунавским коњичким пуком, отпочели су напад. Међутим, када су чете прве линије покушале да се са две стране успењу на Калу, дочекане су снажном пушчаном и митраљеском ватром и приморане да се врате у мртви угао.

Утицај српског и бугарског командовања на ток операција

Српска Врховна команда је, с разлогом, била задовољна развојем оперативне ситуације другог дана битке. На основу добијених извештаја, војвода Путник је закључио да 3. армија одолева нападима главних бугарских снага и да се противофанзива 1. армије успешно развија.