Почетна Балкански ратови Други балкански рат

Други балкански рат

Рат бивших савезника током лета 1913, насталих услед неразумевања, неспоразума и рада на њиховој неслози од стране појединих Великих сила.

Уговор о миру и дефинисање граница

Појединачни опис и коначна бугарско-српска граница, Уговор о миру и Споразум о граници Српско-Црногорској закључен између Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе

Карактер, резултати и последице другог балканског рата

За разлику од првог балканског рата - који је, упркос томе што су га водиле балканске монархије, био ослободилачки и прогресиван, тј. користан за даљи друштвено-економски развитак балканских народа - други балкански рат је био неправедан, и по циљевима зараћених страна, и по објективним историјским последицама.

Неуспели покушаји ревизије Букурешког мира

Још пре потписивања Букурешког мира, аустроугарска и руска влада дале су званичне изјаве да задржавају право ревизије споразума постигнутог између балканских земаља.

Рад Букурешке мировне конференције

Мировна конференција у Букурешту почела је са радом 30. јула 1913, уз асистенцију посланика шест великих сила.

Преговори о примирју

Чим је избио међусавезнички рат, руска влада, помагана и подржавана од Француске, настојала је да се војне операције што пре обуставе, те да се закључи мир под условима који не би елиминисали све могућности за обнављање Балканског савеза у будућности.

Велике силе и други балкански рат

Поред свих настојања бугарске дипломатије да на друге свали одговорност за рат, истина се није могла сакрити. Бугарски напад на Србију и Грчку брзо је разобличен.

Кресненски противудар бугарске 2. и 4. армије

Још пре избијања грчких дивизија пред Горњу Џумају, бугарска Врховна команда је донела одлуку да концентричним ударом окружи и уништи главну групацију грчке војске у рејону Кресненске клисуре и на тај начин избегне катастрофалан пораз који се неминовно приближавао.

Грко-бугарско ратиште: Наступање грчке војске ка Горњој Џумаји

После неуспеха у бојевима код Кукуша, Калинова, Лахне и Дојрана, бугарска 2. армија се, у току 10. и 11. јула повукла на нову одбрамбену линију испред Кресненске клисуре.

Наступање Тимочке војске према Белоградчику, Кули и Видину

После повлачења бугарских трупа из долине Тимока на гранични гребен, обе стране су се ограничиле на извиђачку активност, тако да све до 14. јула на тимочком војишту није било значајнијих промена.

Операције на фронту Тимочке војске: Офанзива бугарске 1. армије према Књажевцу и Зајечару

На фронту Тимочке војске бугарска офанзива је почела ноћу 4/5. јула. Тамо је бугарска 1. армија концентрисана на подручју Видин - Берковица, 4. јула увече добила директиву Врховне команде да сутрадан изјутра предузме напад на српску Тимочку војску.