Почетна Разно

Разно

Академски сликар Михаило Миловановић

Суптилним, ненаметљивим и аргументованим казивањем, аутор књиге Ђорђе Пилчевић гради слику о Михаилу Миловановићу као прегаоцу, народном човеку, храбром патриоти и јунаку, нежном супругу и оцу што интелигентном читаоцу говори више и уверљивије од било каквих великих речи и изјава.

Операције црногорске војске у Првом светском рату

Осетила се потреба за једним оваквим радом у коме би се детаљније, документовано и аналитички изнеле операције црногорске војске у Првом светском рату, да се јасно види каква је била улога ове војске и колики је њен допринос борби против непријатеља.

Колубарска битка

Победа српске војске у Колубарској бици крајем 1914 године резултат је сјајних ратничких особина којима су се одликовали борци и старешински кадар српске војске из тог критичног, али славног периода ратова за ослобођење и уједињење наших народа.

Битка на Дрини 1914

Битка на Дрини, иако одрамбеног карактера, имала је крупне позитивне последице на колубарску битку.

Поменик светих српских ратника 1912-1918.

У српским ослободилачким ратовима 1912-1918. године учествовало приближно 315.000 добровољаца (од тога најмање 97.700 у балканским ратовима) из свих крајева Српства, али и из и других земаља.

Церска операција

Са стратегиско-тактичког гледишта, Церска битка је типичан пример маневареке битке: сва је испуњена маневром, како у стратегиском тако и у тактичком погледу, а у вези с тим и низом изненађења и случајности.

Жене-солунци говоре

Љубав своју материнску потчинила је љубави према отаџбини. Знала је да само срећна Српкиња, у слободној земљи, може да буде срећна мајка.

Солунци говоре

Њихове кости нису у блиставим маузолејима и раскошним гробницама. Сахрањени су тамо где их је задесила смрт: на Церу, Дрини, Гучеву, Руднику, Соколцу, Добром Пољу, Ветернику, Кајмакчалану...

Црна књига – Патње Срба из Босне и Херцеговине за време светског рата 1914-1918.год.

Ћоровићева Црна књига је поуздано свједочење, говор докумената, бројки, фотографија и свједока. Из ње се и наслућују и виде големе људске патње, несреће, глад, болештине и умирања невиног српског народа.

Кад су војске пролазиле

Било је, дакле, много више сељачких дневника из ових ратова, нарочито из великог рата, али они су за нас, за нашу историју и културу бесповратно изгубљени. Трагајући за остацима остатака ових дневника и мемоарских бележака по Доњој Јасеници, стекли смо уверење да су и они имали своју судбину, и да су често нестајали у околностима заиста невероватног нехата.